
Veelgestelde vragen
Het windpark en de windturbines
-
Waar staat het windpark?
Het park ligt 10 tot 18 kilometer van de Nederlandse kust, ter hoogte van Egmond aan Zee. De exacte locatie kun je bekijken op deze kaart.
-
Is het windpark zichtbaar vanaf het strand?
Als het helder weer is, is het windpark zichtbaar aan de horizon ter hoogte van Egmond aan Zee.
-
Hoe groot is het windpark?
Het park bestaat uit 36 windturbines, elk van 3 MW, type V90 van Vestas Wind Systems A/S. De totale oppervlakte area van het park is 30 km2. Met een totale capaciteit van 108 MW was Offshore Windpark Egmond aan Zee in 2006 het grootste windpark op zee in Nederland. Met de bouw van nieuwe (grotere) windparken wordt aangetoond dat er een enorme technologische ontwikkeling gaande is.
-
Waarom staan de windmolens stil?
Windturbines kunnen om verschillende redenen stil staan, onder andere als er te weinig wind is of als er onderhoud nodig is. In dit laatste geval zetten ze zichzelf in een veilige, inactieve ‘onderhoudsstand’. Vanaf eind 2019 stonden om die reden de meeste windturbines van NoordzeeWind stil. Na ruim 13 jaar intensief gebruik was er groot onderhoud nodig; er moesten bijvoorbeeld onderdelen vervangen worden.
Vanaf maart 2020 zijn onderhoudsploegen begonnen met herstelwerkzaamheden op zee. Eerder was niet mogelijk, omdat de weersomstandigheden dit niet toelieten in de herfst- en wintermaanden. Ook COVID-19 zorgde voor beperkingen in het uitvoeren van het onderhoud. Sinds september 2020 draait ongeveer de helft van de windturbines weer. We verwachten dat ook de overige windturbines in de loop van 2021 zullen draaien en de elektriciteitsproductie weer op het oorspronkelijke niveau komt.
Bouw
-
Wie bouwde Offshore Windpark Egmond aan Zee?
Het windpark is gebouwd door Bouwcombinatie Egmond, een samenwerkingsverband tussen Ballast Nedam (inmiddels Van Oord) en Vestas Offshore. Beide bedrijven hebben uitgebreide ervaring in offshore windenergie.
-
Hoe is de bouw uitgevoerd?
Bouwcombinatie Egmond ontwikkelde een innovatieve methode voor de installatie van de windturbines. Voor het plaatsen van de stalen funderingspalen van de molens werd het hefschip de Svanen ingezet. Vervolgens werden met behulp van een kraanschip de masten van de molens en de windturbines geplaatst.
De logistieke basis voor de bouwwerkzaamheden was de IJmondhaven van IJmuiden, aangezien deze in open verbinding staat met de zee. Hier zijn alle componenten van het offshore windpark verzameld, zijn alle onderdelen in elkaar gezet, zijn de kwaliteitscontroles uitgevoerd en zijn de onderdelen per schip naar de locatie op zee getransporteerd.
-
Welk proces ging er aan de bouw vooraf?
In 2002 verwierf NoordzeeWind de concessie voor de constructie van het windpark. Het gebied is vervolgens uitgebreid onderzocht op stroming, wind, milieu en het effect op de natuur. Ook is gesproken met vele stakeholders, zoals de lokale autoriteiten en bestuurders, ngo’s zoals Greenpeace, partners in het (natuur) compensatieprogramma en wetenschappelijke en onderzoeksinstituten. Daarna werd het vergunningsproces in gang gezet. Het verkrijgen van de verschillende vergunningen duurde langer dan verwacht, wat te maken had met de pioniersrol van Offshore Windpark Egmond aan Zee.
-
Wordt het windpark op den duur ontmanteld?
NoordzeeWind heeft afgesproken het windpark te ontmantelen nadat deze stopt met de productie van windenergie. Voor de duurzaamheid is het van belang dat het windpark zo lang mogelijk haar windproductie levert. Dit is afhankelijk van de economische levensduur – de opbrengst moet positief zijn – en de technische levensduur van windmolenonderdelen.
-
Waarom was subsidie nodig om windenergie te financieren?
In 2002 was er nog een groot verschil tussen wat er technisch mogelijk is en wat commercieel haalbaar is. Nu bijna 20 jaar later komen we richting het break-even punt waarop het opwekken van windenergie mogelijk wordt zonder subsidie.
Met het Offshore Windpark Egmond aan Zee was een investering van ruim € 200 miljoen gemoeid. De Nederlandse overheid ondersteunde het project op drie verschillende manieren:
- Via de regeling Milieukwaliteit ElektriciteitsProductie (MEP)
- Een investeringssubsidie volgens het CO2-reductieplan van het ministerie van Economische Zaken.
- Door toepassing van de fiscale Energie Investerings Aftrek (EIA)-regeling
-
Is het windpark nu nog afhankelijk van subsidie?
NoordzeeWind ontving subsidie tot 1 oktober 2016. Sindsdien opereert het windpark zonder subsidie en zijn de inkomsten gerelateerd aan marktconforme elektriciteitsprijzen.
Windenergie
-
Hoeveel windenergie op zee is er nu?
De hoeveelheid windparken op zee is snel aan het groeien. Bekijk hier de meest recente informatie.
-
Sinds wanneer levert het windpark stroom?
De eerste windturbines werden geplaatst in 2006, en leveren vanaf dat moment stroom.
-
Hoe produceren de windturbines elektriciteit?
Wind laat de wieken (of rotorbladen) draaien, die vastzitten aan de hoofdas. De draaiende beweging wordt in een tandwielkast versneld en drijft de generator aan, zoals een dynamo.
In de dynamo wordt de draaiende beweging omgezet in elektriciteit. Deze opgewekte stroom wordt door een transformator in de windturbine naar een hoog voltage gebracht. Vervolgens wordt de elektriciteit via een kabel naar land gebracht.
Het bovenste deel van de windmolen wordt de gondel genoemd. De tandwielkast, generator en transformator zitten samen in de gondel. Deze gondel is draaibaar op de toren bevestigd, zodat de molen altijd optimaal met zijn neus op de wind kan worden gericht. Op die manier kan het door de wind afgegeven vermogen worden geregeld. Door de bladen helemaal uit de wind te draaien kan de turbine ook worden stopgezet.
In de toren van de windmolen zit onderin een computer waarmee alle stuursignalen worden geregeld. Deze computer bepaalt of de turbine veilig kan draaien. Tenslotte is er aan land een computer waarmee op afstand de toestand van de turbine, zoals het afgegeven vermogen, kan worden bewaakt, maar ook in de regeling kan worden ingegrepen.
-
Wie neemt de elektriciteit af?
De elektriciteit komt met een exportkabel in Wijk aan Zee aan land en wordt opgenomen in het landelijke netwerk, wat wordt beheerd door TenneT. De uiteindelijke afnemer is Shell Energy Europe Limited, die de stroom verkoopt aan haar klanten.
-
Hoe komt de stroom bij de huishoudens?
Het windpark is onderverdeeld in 3 secties van 12 turbines. Om de elektriciteit die door de windturbines wordt opgewekt naar de Nederlandse huishoudens te krijgen, loopt er vanuit de drie windturbines die het dichtst bij de kust staan een aparte 33kV kabel naar de kust. Deze kabels komen bij Wijk aan Zee aan land en worden onder het strand en de duinen getrokken in speciaal daarvoor aangelegde buizen. Deze komen uit in een transformatorstation waarin de elektriciteit naar hoogspanning van 150kV wordt getransformeerd en wordt aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet van TenneT. Hiervoor is het net uitgebreid met een 7 kilometer lange ondergrondse hoogspanningskabel van het transformatorstation via Wijk aan Zee door Beverwijk naar het koppelstation bij de elektriciteitscentrale in Velsen-Noord.
Flora en fauna
-
Welk effect heeft Offshore Windpark Egmond aan Zee op de flora en fauna?
Voor de bouw van het windpark zijn er veel onderzoeken gedaan naar de lokale effecten van het windpark boven en onder water. Bijvoorbeeld de impact op het bodemleven, onderwatergeluid, vissen, zeezoogdieren en vogels. Het totale onderzoeksprogramma is gestart tijdens de bouw in 2006 en liep tot 2012 en heeft zo onderzoek opgeleverd naar de gevolgen van het windpark voor het lokale milieu. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd door onafhankelijke onderzoeksinstellingen.
Op de pagina Rapporten staan de rapporten met betrekking tot de onderzoeken naar de mogelijke impact van het offshore windpark op de natuur en omgeving.
Veiligheid
-
Welke effecten heeft het windpark op scheepvaart en visserij?
Bij het kiezen van deze locatie op zee is rekening gehouden met de belangen van andere gebruikers van de Noordzee zoals de visserij, recreatievaart, scheepvaart, zandwinning, militaire gebieden en olie- en gaswinning. Met name op het gebied van veiligheid zijn eisen gesteld aan het park zodat geen gevaarlijke situaties ontstaan voor de visserij en scheepvaart. Deze eisen hebben betrekking op de verlichting, kleurstelling, markering en gebruik van geluidssignalen zoals misthoorns.
-
Is het veilig om door het windpark te varen?
Doorvaart en medegebruik van het windpark, door bijvoorbeeld sportvissers, is alleen toegestaan onder strikte voorwaarden. Het overtreden van de voorwaarden wordt gezien als een strafbaar feit en zal als zodanig vervolgd worden. Lees hier de voorwaarden voor doorvaart. Kijk hier voor meer informatie over (sport)vissen in het windpark.
MEER OVER NOORDZEEWIND
Het eerste Nederlandse offshore windpark
Het eerste Nederlandse offshore windpark
Rapporten: Onderzoek naar lokale effecten en prestaties
Onderzoek naar lokale effecten en prestaties van het windpark