Bovenop de mast is in 1 keer de turbinegondel met rotor en twee bladen geplaatst. Het derde blad is vervolgens apart op zee aan de rotor bevestigd. De installatie is een tamelijk complexe aangelegenheid. In totaal zijn zo’n 15 monteurs en technici 36 uur in touw geweest om de eerste windmolen te plaatsen.

Met de plaatsing van de eerste turbines krijgt het windpark langzamerhand vorm. Bij helder weer zijn de bouwwerkzaamheden in de omgeving van Egmond aan Zee en vanaf de Noord-Hollandse kust de komende maanden goed zichtbaar. Regelmatig zijn twee hefschepen tegelijk aan het werk. Het ene hefschip installeert de funderingen, waarvan er inmiddels 12 geplaatst zijn, en het andere de masten en turbines. De boten laden de onderdelen – masten, gondels en bladen – van het windpark telkens in de haven van IJmuiden, en pendelen tussen de haven en het windpark op en neer. Hierbij worden ze door sleepboten begeleid.

Ook wordt deze week begonnen met het leggen en installeren van de elektriciteitskabels tussen het windpark en de kust. Een speciaal kabelschip zal hiervoor dicht bij het strand van Velsen komen, waarvoor een stukje van het strand tijdelijk wordt afgezet.

Windpark

Het offshore windpark Egmond aan Zee omvat 36 windmolens met een totale capaciteit van 108 Megawatt. Met deze molens kunnen meer dan 100.000 Nederlandse huishoudens van duurzame stroom worden voorzien. Eind 2006 moet het windpark gereed zijn en wordt de eerste stroom geleverd aan Nuon bestemd voor de Nederlandse markt. Met het project is een investering van ruim € 200 miljoen gemoeid. Het offshore windpark wordt uitgevoerd door NoordzeeWind, een samenwerkingsverband van Nuon en Shell. Het windpark wordt gebouw op initiatief van de Nederlandse overheid. Bouwcombinatie Egmond, een samenwerking van bouwbedrijf Ballast Nedam en windturbine fabrikant Vestas, neemt de constructie van het windpark voor zijn rekening.

Meer informatie

Woordvoerder NoordzeeWind, André Romeyn: 070 3778750