In de eerste fase worden de 36 funderingspalen van de windturbines. De bouwmaterialen worden in de haven van IJmuiden aangevoerd. Van daaruit worden ze verscheept met de Svanen, het hefschip van Ballast Nedam. Nadat de funderingen zijn geïnstalleerd wordt begonnen met het plaatsen van de windturbines. Dat laatste zal gedurende de zomermaanden plaatsvinden. Het komende najaar worden de werkzaamheden worden afgerond. Volgens plan wordt het park gedurende de volgende winter in gebruik genomen.

Omgeving

De voorbereidende werkzaamheden in de haven IJmuiden en het installeren van de fundatie op zee, zal bij rustig weer waarschijnlijk voor de direct omwonenden te horen zijn. Bovendien zijn de werkzaamheden op zee bij helder weer goed zichtbaar. Binnenkort worden de elektriciteitskabels aangelegd van het windpark naar het transformatorstation op het Corus-terrein. Daarvoor moeten graafwerkzaamheden worden verricht op het strand van Wijk aan Zee. Een klein deel van het strand zal hiervoor tijdelijk voor het publiek worden afgesloten. De omwonenden zullen zo goed mogelijk over de voortgang van de bouw worden geïnformeerd.

Windpark

Het windpark voor de kust bij Egmond aan Zee zal uit 36 windturbines bestaan met een totaal vermogen van 108 Megawatt. De windturbines produceren gemiddeld voldoende stroom voor de elektriciteitsbehoefte van 100.000 Nederlandse huishoudens. Het windpark levert vanaf eind 2006 de eerste duurzame stroom, die Nuon afneemt voor de Nederlandse markt. Met het project is een investering van ruim € 200 miljoen gemoeid. Offshore windpark Egmond aan Zee is een project van het Samenwerkingsverband NoordzeeWind van Shell en Nuon. Bouwcombinatie Egmond – bestaande uit bouwbedrijf Ballast Nedam en windturbine fabrikant Vestas – voert de bouw van het windpark uit.

Voor meer informatie:

Shell media contacten telefoon 070 3778750

Voor meer informatie over Nuon:

Nuon Mediarelaties, David Uitdenbogaard, woordvoerder, telefoon 020 5974200