Offshore Windpark Egmond aan Zee is gebouwd door NoordzeeWind, een joint venture van Vattenfall en Shell. Dit eerste Nederlandse offshore windpark was een belangrijke stap voor beide bedrijven om expertise op te doen in deze vorm van duurzame energie. NoordzeeWind is verantwoordelijk voor het beheer van het windpark. Per 29 maart 2021 is Shell 100% eigenaar van NoordzeeWind.

Windmolen van dichtbij op Offshore Windpark Egmond aan Zee

Joint Ventures

Vattenfall

Vattenfall (tot 2019 actief in Nederland onder de naam Nuon) is een toonaangevend Europees energiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de industrie elektrificeert, energie levert aan mensen thuis en het dagelijks leven moderniseert door innovatie en samenwerking. Vattenfall wil het mogelijk maken fossielvrij te leven binnen één generatie. Daarom jaagt het bedrijf de transitie naar een duurzamer energiesysteem aan met groeiende duurzame productie en slimme energieoplossingen voor klanten. Vattenfall heeft ongeveer 20.000 medewerkers en opereert met name in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Frankrijk. Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf. Per 29 maart 2021 heeft Vattenfall alle aandelen in NoordzeeWind overgedragen aan Shell.

Onderdeel windturbine naast water

Joint Ventures

Shell

Shell is een van de grootste energieleveranciers ter wereld. Met een groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar meer en schonere energie toe. Shell wil deze energie leveren. Daarom richtte ze in 2016 de New Energies divisie op met als focusgebieden nieuwe brandstoffen en duurzame stroom, zoals offshore wind. Per 29 maart 2021 is Shell 100% eigenaar van NoordzeeWind.

LEES MEER

Geschiedenis

Vattenfall en Shell hebben in 2001 onder de naam NoordzeeWind plannen ingediend voor de bouw en exploitatie van het offshore windpark via de overheidstender voor wind op zee.

Locatie

Het park ligt 10 tot 18 kilometer uit de kust bij Egmond aan Zee.