
Meer weten?

Algemeen
Via dit formulier kunt u algemene vragen stellen aan Offshore Windpark Egmond aan Zee.


Persvragen
Journalisten kunnen contact opnemen met de woordvoerder van NoordzeeWind via noordzeewind@leenecommunicatie.nl.
Veelgestelde vragen
-
Waarom staan de windmolens stil?
De windturbines staan op dit moment (voorjaar 2020) bijna allemaal stil. Dat komt omdat er onderhoud nodig is. Windturbines zetten zichzelf automatisch in een ‘onderhoudsstand’ wanneer er onderhoud nodig is. Sinds oktober 2019 zijn ze na elkaar in die veilige, inactieve stand gekomen.
In de eerste maanden van 2020 was het weer minder geschikt voor groot onderhoud op zee. In de loop van maart zijn de ploegen begonnen met de werkzaamheden, toen het weer en de situatie het toelieten. We verwachten dat de windturbines na het onderhoud weer allemaal draaien en dat de elektriciteitsproductie weer hervat wordt.
-
Waarom hebben de voorbereidingen zo lang geduurd?
In 2002 verwierf NZW de concessie voor de constructie van het windpark. Het gebied is vervolgens uitgebreid onderzocht: stroming, wind, milieu en het effect op de natuur. Ook is gesproken met vele stakeholders, zoals de lokale autoriteiten en bestuurders, NGOs zoals Greenpeace, partners in het (natuur) compensatieprogramma en wetenschappelijke en onderzoeksinstituten. Het heeft daarnaast langer geduurd om de verschillende vergunningen te verkrijgen, omdat dit windpark het eerste offshore windpark van Nederland was. Tegenwoordig worden bij de gebieden waar de windparken gebouwd mogen worden van tevoren alle onderzoeken gedaan, zodat het vergunningsproces sneller verloopt.
-
Wie neemt de elektriciteit af?
De elektriciteit komt met een exportkabel in Wijk aan Zee aan land en wordt opgenomen in het landelijke netwerk dat wordt beheerd door TenneT. De uiteindelijke afnemer is Shell Energy Europe Limited, die de stroom verkoopt aan haar klanten.
-
Is het windpark zichtbaar vanaf het strand?
Het park ligt 10 tot 18 kilometer uit de Nederlandse kust ter hoogte van Egmond aan Zee. Als het helder weer is, is het windpark zichtbaar aan de horizon.
-
Hoe groot is het windpark?
Het park bestaat uit 36 windturbines, elk van 3 MW, type V90 van Vestas Wind Systems A/S. De totale oppervlakte area van het park is 30 km2. Met een totale capaciteit van 108 MW was het Offshore Windpark Egmond aan Zee (OWEZ) in 2006 het grootste windpark op zee in Nederland. Met de bouw van nieuwe (grotere) windparken wordt aangetoond dat er een enorme technologische ontwikkeling gaande is.
-
Waarom was subsidie nodig om windenergie te financieren?
In 2002 was er nog een groot verschil tussen wat er technisch mogelijk is en wat commercieel haalbaar is. Windenergie op zee is erg gecompliceerd in vergelijking met andere vormen van hernieuwbare energie. Wind op land kan onder bepaalde omstandigheden kostenefficiënt zijn, maar dit gold nog niet voor offshore windenergie. Met het nieuwe tendersysteem heeft de overheid gezorgd voor een kostenreductie van 40% en voor een enorme opschaling van wind op zee, waardoor onlangs zelfs het voorstel voor een subsidievrij windpark is goedgekeurd.
-
Is Nederland niet te klein voor windenergie?
Nederland heeft flinke doelstellingen voor het ontwikkelen van duurzame energie: 14% in 2020, 16 % in 2023 en in 2050 moet de energievoorziening zelfs bijna helemaal duurzaam zijn. En de zee is natuurlijk zeer geschikt voor de ontwikkeling van grootschalige windparken. Projecten als deze zijn daarom cruciaal om de doelstellingen voor 00 Mduurzame energie te bereiken.
-
Hoeveel windenergie op zee is er nu?
De hoeveelheid windparken op zee is snel aan het groeien. Bekijk de meest recente informatie.
NoordzeeWind (2007): 108 MW
Prinses Amaliawindpark (2008): 120 MW
Luchterduinen (2015): 129 MW
Gemini Windpark (2017): 600 MW
-
Hebben jullie nog steeds subsidie?
NoordzeeWind ontving subsidie tot 1 oktober 2016 . Sindsdien opereert het windpark zonder subsidie en zijn de inkomsten gerelateerd aan marktconforme elektriciteitsprijzen.
-
Moeten jullie het windpark ooit weghalen?
Ja, NoordzeeWind heeft afgesproken het windpark te ontmantelen nadat deze stopt met productie van windenergie. Voor de duurzaamheid is het van belang het windpark zolang mogelijk haar windproductie levert. Dit is afhankelijk van de economische levensduur (‘de opbrengst is positief’) en technische levensduur (‘technische onderdelen zijn niet teveel versleten’).